O wodzie mało wiemy, chociaż dużo jej pijemy. Tymczasem producentom opłaca się nas oszukiwać, bo jak wynika z badań wody butelkowane są przez nas weryfikowany głównie pod kątem nazwy, a nie składu. W dobie supermarketów świadomość konsumencka to podstawa w ocenie jakości kupowanych produktów. Dlatego dziś przybliżę wymagania jakościowe oraz klasyfikację wód. Nie ufajcie etykietkom z oświadczeniami superważnych instytutów, tylko przeczytajcie poniższy tekst.

OGÓLNY PODZIAŁ WÓD

  • Naturalne wody mineralne (nisko, średnio i wysokozmineralizowane).
  • Naturalne wody źródlane (od ok. 2011 roku zakwalifikowane również jako naturalne wody mineralne niskozmineralizowane).
  • Wody źródlane wzbogacone w składniki mineralne – czyli wody stołowe lub wody mineralizowane.
  • Wody lecznicze.

Ważne: aby świadomie wybrać odpowiednią wodę do picia należy zważać na stopień jej mineralizacji i zawartość poszczególnych minerałów. Od 7 maja 2011 roku, wdrożono nowe rozporządzenie, w którym każda podziemna woda spełniająca określone warunki pierwotnej czystości, rozlewana do butelek definiowana jest jako „naturalna woda mineralna”. Powinno się brać pod uwagę, że tylko niektóre z nich mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. Bądźcie czujni czytając artykuły recenzujące wody butelkowane, ponieważ piszą je często osoby nie aktualizujące swojej wiedzy i nie uwzględniające nowej klasyfikacji.

Podział wód według stopnia mineralizacji, czyli ogólnej zawartości składników mineralnych, na 1 litr wody:

  • bardzo niskozmineralizowane: < 50 mg/l niskozmineralizowane: > 50 – 500 mg/l,
  • średniozmineralizowane: > 500 – 1500 mg/l,
  • wysokozmineralizowane: > 1500 mg/l.

KLASYFIKACJA WÓD BUTELKOWANYCH

1. Naturalna woda źródlana (naturalna woda mineralna niskozmineralizowane):


Fot. Pinterest.com

 

  • woda podziemna o niskiej mineralizacji, pierwotnie czysta mikrobiologicznie i chemicznie
  • stopień mineralizacji od 150 do 500 mg/l
  • stanowi największą ilościową grupę – około 75% wszystkich wód pakowanych
  • odpowiednia dla niemowląt i małych dzieci
  • można ją pić bez ograniczeń
  • zdatna do picia dla każdego bez względu na wiek czy stan zdrowia, ponieważ nie obciąża nerek ani wątroby,
  • w sam raz do przygotowywania napojów i pokarmów np. dla dzieci
  • nadaje się do mycia zębów, owoców, warzyw, gotowania potraw, jeśli nie jesteśmy pewni jakości wody wodociągowej

 


Rys. umieszczony na etykiecie
wody, który wprowadza
konsumentów w błąd.

Niemniej jednak nie jest dobrze pić wyłącznie wodę źródlaną, ponieważ nie dostarcza naszemu organizmowi odpowiedniej ilości cennych składników odżywczych – a powinna, tak samo jak pokarm. Rozpuszczonych w wodzi może być aż 70 różnych składników mineralnych! Należą do nich np. magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo oraz dwutlenek węgla. Powyższa ma ich jedynie kilkaset miligramów w litrze (dla porównania – mineralna do 2500 mg/l, a lecznicza do 25 000 mg/l).

Na butelce jednej z wód źródlanych umieszczono rysunek matki z dzieckiem i zapewnienie o pozytywnej opinii Instytutu Matki i Dziecka. Jaki tego efekt? Niestety bardzo niezadowalający nas dietetyków i żywieniowców. Kobiety w ciąży i po porodzie sięgają po tę właśnie wodę. Tymczasem wody nisko zmineralizowane, zalecane w żywieniu niemowląt i małych dzieci, już nie są odpowiednie dla ich matek, których zapotrzebowanie na składniki mineralne jest zdecydowanie większe.

2. Naturalna woda mineralna o średniej mineralizacji:

  • woda podziemna, pierwotnie czysta mikrobiologicznie i chemicznie
  • stopień mineralizacji od 500 do 1500 mg/l
  • można ją pić w dowolnej ilości, ponieważ nie narusza równowagi wodno-elektrolitycznej
  • odpowiednia tak samo dla dorosłych, jak i małych dzieci, ale nie zalecana dla najmłodszych
  • zazwyczaj zawiera duże ilości magnezu oraz wapnia

Średniozmineralizowane wody zawierają optymalną ilość pierwiastków dla osób dorosłych. Zalecam je swoim odchudzającym się pacjentom, których ponadto uczulam na ilość sodu, bowiem jego nadmiar zatrzymuje wodę w organizmie. Chorzy cierpiący na nadciśnienie również powinni wybierać wody niskosodowe.

3. Naturalna woda mineralna o wysokiej mineralizacji:

  • woda podziemna, pierwotnie czysta mikrobiologicznie i chemicznie
  • stopień mineralizacji od 1500 do 4000 mg/l
  • rozlewane do butelek szklanych lub plastikowych typu PET o pojemnościach od 200 ml do 2 l
  • odpowiednia dla osób czynnie uprawiających sport lub pracujących fizycznie

Jeśli woda zawiera odpowiednią ilość minerałów, które działają odżywczo lub fizjologicznie, możemy ją nazwać dobrą. W przypadku wody mineralnej ilość tą ocenia się w stosunku do 1 litra. Składniki, które pokrywają 15% dziennego zapotrzebowania, liczą się najbardziej. Przypomnę, że należą do nich magnez, wapń, sód, chlorki, wodorowęglany, siarczany, jod, fluor, żelazo oraz dwutlenek węgla Czym zatem kierować się wybierając wodę wysokozmienralizowaną? Mianowicie ilością pierwiastka, którego nam brakuje (niedobory), lub na którego niedobory się narażamy (np. przy wysokiej aktywności fizycznej, ciężkiej pracy, w upał).

4. Wody źródlane wzbogacone w minerały, czyli wody stołowe:

  • są to wody mineralizowane (nie mylić z naturalnymi mineralnymi)
  • może być produkowana tylko z naturalnej wody źródlanej, do której dodaje się naturalną wody mineralną lub sole mineralne zawierające jeden lub więcej składników mających znaczenie fizjologiczne, takich jak: sód, magnez, wapń, chlorki, siarczany, czy też wodorowęglany
  • może pełnić funkcje wody profilaktyczno-zdrowotnej i jest tak samo cenna jak woda mineralna,
    najczęściej wzbogacana w magnez i wapń

Po co w takim razie mineralizować wody, skoro dostępne są te naturalne? Otóż pozytywną cechą mineralizacji jest kształtowanie składu wody w zależności od potrzeb grupy konsumentów, dla których ma być przeznaczona.

5. Wody lecznicze:

bottle
Woda z doliny Borjomi. (Fot. Borjomi.com)
  • naturalne wody mineralne lub wody niskozmineralizowane, które posiadają specyficzne właściwości farmakodynamiczne
  • mają różną mineralizację, ale te butelkowane najczęściej zawierają ponad 4000 mg/l składników mineralnych, a w wodach typu Zuber nawet do 24.000 mg/l
  • stosowane tylko według zaleceń dietetyka/lekarza
  • nie nadają się do gaszenia pragnienia.

Wody lecznicze w zależności od zawartości składników mineralnych, są ukojeniem w wielu chorobach, np. przewlekłego nieżytu żołądka, choroby wrzodowej dwunastnicy, choroby wątroby i trzustki, przewlekłego nieżytu jelita grubego i niedokrwistości.

Pamiętajcie o istocie składu, a nie nazwy produktu. Jak się okazuje woda źródlana nie jest wcale najlepsza dla zdrowia, natomiast ta wysokozmineralizowana nie nadaje się w diecie redukcyjne.

W drugiej części artykułu przedstawię analizę wód dostępnych w naszych sklepach. Scharakteryzuję oddziaływanie danego produktu na organizm człowieka. Dowiecie się która woda jest najodpowiedniejsza dla Was.

CIEKAWOSTKA: jedna z wód, której nazwa sugeruje że pochodzi ze źródła górskiego, jest pobierana z Pomorza… Czytajcie etykiety!