Fudge brownie to już drugi przepis na ciasto z batatów, który znajdziecie na tej stronie.

 

Mam nadzieję, że lubicie brownie.

(Wszyscy lubią brownie prawda?)

Ciasto ze słodkich ziemniaków jest miękkie, mokre, lepkie i bardzo czekoladowe. Szybko znika z blachy i to jego jedyna wada.

Brownie jest odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, wysokobiałkowej. Kawałek ciasta ze słodkich ziemniaków to porcja warzyw, źródło żelaza i białka w jednym.

 

„Fudge Brownie”

Składniki:

  • 600 g puree ze słodkich ziemniaków,
  • 100 g odżywki białkowej serwatkowej,
  • 300 g masła orzechowego lub migdałowego,
  • 60 g kakao,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • słodzik: erytrol, ksylitol lub stewia.

 

Składniki (wersja wegańska):

  • 600 g puree ze słodkich ziemniaków,
  • 100 g odżywki białkowej roślinnej,
  • 300 g masła orzechowego lub migdałowego,
  • 200-300 g wody lub napoju roślinnego,
  • 60 g kakao,
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
  • słodzik: erytrol, ksylitol lub stewia.
  • szklanka puree z dyni,

 

Do wypieku użyłam wegańskiej odżywki białkowej grochowo-konopnej Perform Vivo o smaku wanilii madagaskarskiej. Odżywkę można kupić na stronie www.silaroslin.pl. Na kod 'dietetykmartyna' otrzymacie 10% rabatu na wszystkie dostępne produkty

 

Ciasto podzieliłam na 16 kawałków.

Wartośći odżywcze jednego kawałka: 192 kcal | 10.9 g B | 11.2 g T| 13.2 g W

Instrukcja:

  1. Masło orzechowe należy podgrzać do uzyskania płynnej konsystencji.
  2. W dużej misce wymieszać masło orzechowe z puree ze słodkich ziemniaków i ekstraktem z wanilii.
  3. Wsypać suche składniki do mokrych i wymieszać używając blendera, miksera lub robota kuchennego.
  4. Przygotowaną masę wylać do formy (20cm x 20cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C i piec przez około 20 minut.
  6. Ciasto po wyjęciu będzie wyglądać na niedopieczone. Po schłodzeniu zmienia konsystencję na właściwą.

Wskazówki do przepisu:

  • Cisto koniecznie trzeba schłodzić. Jeśli z jakiegoś powodu nadal będzie zbyt miękkie, to pozostaw je na kilka godzin w lodówce.
  • Zamiast odżywki białkowej można dodać 100 g lub więcej dowolnej mąki. Ze względu na różną gęstość puree z batatów, ciasto może wymagać różnej ilości mąki. W przypadku zbyt rzadkiego puree, wystarczy dodać odrobinę więcej mąki.
  • Aby zwiększyć kaloryczność ciasta dodaj miodu zamiast słodzików.

 

Smacznego! :)