Czekoladki Reese’s posłużyły jako inspiracja do stworzenia kolejnego przepisu. Połączenie czekolady i masła orzechowego to jedna z najlepszych kombinacji smakowych na świecie :) Domowa wersja jest zdrowsza od oryginalnej receptury i dodatkowo wzbogacona o białko. W porównaniu do Reese’s moje czekoladki nie mają prawie w ogóle cukru i zawierają dwa razy więcej białka.

 

„Proteinowe czekoladki z masłęm orzechowym”

Składniki:

  • 150 g czekolady 99% kakao,
  • 60 g masła orzechowego (skład 100% orzechów),
  • 30 g odżywki białkowej,
  • szczypta soli,
  • kilka łyżek napoju roślinnego (np. ryżowego, migdałowego),
  • opcjonalnie słodzik: erytrol, ksylitol lub stewia.

 

Do masłą orzechowego dodałam roślinną odżywkę grochowo-konopnej PERFORM firmy Vivo Life o smaku karmelowej macy. Odżywkę można kupić na stronie www.silaroslin.pl. Na kod 'dietetykmartyna' otrzymacie 10% rabatu na wszystkie dostępne produkty

 

Instrukcja:

  1. W małej misce wymieszać masło orzechowe z odżywką białkową i szczyptą soli. Opcjonalnie masę dosłodzić wybranym słodzikiem.
  2. W kąpieli wodnej roztopić połowę porcji pokruszonej czekolady.
  3. Przelać cienką warstwę roztopionej czekolady do foremek. Odstawić do lodówki na około 10 minut.
  4. Masło orzechowe wymieszać z odżywką białkową i napojem roślinnym (do uzyskania gęstej i gładkiej  konsystencji).
  5. Do każdej foremki nałożyć porcję masy orzechowej i docisnąć ją zmoczoną w ciepłej wodzie łyżeczką .
  6. Roztopić drugą porcję czekolady i polać nią foremki z masłem orzechowym.
  7. Ponownie odstawić do lodówki, aby masa zastygła.

Smacznego!