Bataty zwane również słodkimi ziemniakami, stają się coraz bardziej popularne w Polsce. Niemniej jednak nadal są jadane przez nas stosunkowo rzadko lub wcale. Warto włączyć je do codziennego jałospisu, ponieważ są źródłem wielu składników odżywczych oraz innych związków pozytywnie wpływających na nasz organizm. Osoby aktywne fizycznie dodatkowo czerpią z nich wiele korzyści, ponieważ bataty są dobrym źródłem węglowodanów w posiłku okołotreningowym. Co więcej zawierają mniej skrobi opornej w porównaniu do ziemniaków tradycyjnych, dzięki czemu są szybciej trawione i efektywniej uzupełnią braki glikogenu po wysiłku fizycznym. Moja propozycja na szybka przekąskę potreningową to proteinowe ciasto z batatów. Sprawdzi się także doskonale jako ratunek w sytuacji zbyt długich przerw między posiłkami.

 

ciasto z batatów

 

„Proteinowe ciasto z batatów”

Składniki:

  • 450 g batatów,
  • 120 g mleczka kokosowego dobrej jakości,
  • 60 g mąki ryżowej (można użyć innej np. jaglanej, z ciecierzycy, orkiszowej),
  • 1 średniej wielkości banan, ok 120g,
  • 30 g kakao,
  • 100 g odżywki białkowej do wyboru: serwatkowej, ryżowej, konopnej, Vegan Blend

Proteinowe ciasto z batatów podzieliłam na 11 kawałków.

Wartośći odżywcze jednego kawałka: 112 kcal | 10 g B | 3 g T| 13 g W

Instrukcja:

Bataty gotować w skórce do miękkości, odcedzić i obrać. Połączyć z pozostałymi składnikami i blendowć na jednolitą masę. Wedle gustu można dosłodzić ksylitolem, stewią lub erytrolm. Należy jednak pamiętać że bataty, banan oraz odżywka są wystarczająco słodkie. Przygotowaną masę wylać do keksownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 20-25 minut.

Ciasto można też zrobić w wersji bez odżywki i dodać w zamian 100 g namoczonych daktyli, które blenduje się razem z resztą składników. Ten wariant będzie bogatszy w węglowodany, a uboższy w białko, co wcale nie oznacza że gorszy odżywczo. Istotne jest odpowiednie wkomponowanie posiłków w swój indywidualny jadłospis.

Smacznego! :)